Gezondheid, MDR1

Bij verschillende hondenrassen waaronder de Zwitserse Witte Herder komt het zogenaamde MDR1 Gen Defect voor (MDR = Multidrug Resistance). Dit houdt in dat de honden met dit gen defect allergisch zijn voor bepaalde geneesmiddelen. Het is mogelijk de honden hierop te laten testen. Een aantal fokkers/dekreuhouders heeft zijn hond(en) inmiddels laten testen op het MDR1 Gen Defect. Het is belangrijk te weten of een fokhond vrij, drager of lijder is van dit defect. De combinaties die verantwoord zijn:

1. De hond is "vrij", en heeft geen MDR1-defect. ( ++)

2. De hond is "drager", en heeft van één van de beide ouders de defecte erfelijke aanleg “meegekregen”. Dragers zijn minder kwetsbaar dan lijders, maar kunnen ook vergiftigingsverschijnselen krijgen bij hoge doseringen van een aantal geneesmiddelen. (+/-)

3. De hond is "lijder", en heeft van beide ouders het defecte MDR1-gen geërfd. Dit zijn de dieren die de overgevoeligheidsreacties in hevige mate vertonen en de grootste risico’s lopen. ( -/- )

Een drager kruisen met een drager kan lijders geven, dus dat is onverantwoord. Het is van belang ervoor te zorgen geen lijders op de wereld te zetten. Dragers lopen praktisch geen risico aldus Ed Gubbels. Uitsluiten van dragers en lijders is absoluut af te raden, omdat we daarmee ook heel veel goede zaken (genen) laten liggen die een hond vererft.


Fokcombinaties kunnen op basis van het MDR-1 Gendefect beoordeling alleen worden gevormd door:
+/+ x +/+ (= vrij x vrij),
-/- x +/+ (= lijder x vrij),
+/- x +/+ (= drager x vrij).

Voor meer informatie verwijzen wij naar
www.gencouns.nl

Onderstaand een overzicht van middelen waar uw hond gevoelig voor kan zijn. Meldt deze mogelijke gevoeligheid in ieder geval bij uw dierenarts, zodat een overgevoeligheidsreactie voorkomen kan worden

Gevaarlijke geneesmiddelen

IVERMECTINE. Tegen vlooien, wormen en huismijt. Wordt ook gebruikt bij koeien, schapen, varkens en paarden (Ivomec). Daarom kan het eten van uitwerpselen van deze dieren gevaarlijk zijn.

MOXIDECTINE: tegen parasieten. Zit in een wormpasta voor paarden (Equest) en in Cydectin: een wormmiddel voor schapen en runderen.

LOPERAMIDE: Tegen diarrhee, zit in Diacure, een anti diarree middel voor honden (voor mensen: Imodium en Diacure genaamd)

DIGOXINE: Wordt veel gebruikt bij hartproblemen. Voorzichtig dosis aanpassen.

VINCRISTINE, VINBLASTINE, DUXORUBICINE: zijn Cytostatica, vooral gebruikt bij specialisten.

CICLOSPORINE: voor allergieën, vooral in gebruik bij specialisten. 

DEXAMETHASON: wordt veel gebruikt. VERMINTHEL: ontwormingsmiddel.


LET OP! Deze lijst is niet compleet. Er worden regelmatig medicijnen toegevoegd aan deze lijst.