Trainen met de hond

De foto's zijn gemaakt door dhr. Lowie Koeree: lowietje.png

Trainingsmethodes:

Trainingsmethodes zijn door de jaren heen sterk veranderd. De tijden van de slipketting en van straffen liggen ver achter ons. Het nieuwe inzicht is: niet leren door corrigeren, maar leren door een positieve benadering. Met andere woorden: het belonen van gewenst gedrag en het negeren van ongewenst gedrag.
shana_behendigheid1_2006-2.png
Bij het opbouwen van een vertrouwensband met je hond past geen straf of gemopper. Als de baas leuk blijft, dan is het voor de hond (en de baas) leuk om samen te werken.
Het wordt voor de hond dan geen "moeten", de hond doet het dan met plezier. Wat u ook besluit te gaan doen met uw hond, zorg voor een positieve benadering. Ga ook niet trainen met je hond als je in een knorrige bui bent.
De hond merkt dit onmiddellijk en het doet afbreuk aan uw band met elkaar, dus (ik kan het niet genoeg zeggen): wees tijdens de training altijd positief en vriendelijk.


De clicker methode:
Er zijn tegenwoordig veel klachten over z.g "overactieve" honden. Dit zijn honden die geen rust in hun lijf lijken te hebben. Als je ook maar iets doet of zegt, springt hij gelijk op en is hij enorm druk. Meestal betekent dit dat de hond zich verveelt. Dat klinkt gek, maar als een hond door de week naar zijn idee te weinig te doen heeft, zal hij tijdens de momenten dat u iets met hem gaat doen enorm uit de band springen. Dit wordt vaak gezien als een "overactieve" hond. Bewegen is natuurlijk van groot belang en essentieel voor de gewrichten en spieren. Prima! Een hond met een goede conditie is een gezonde hond en prachtig om naar te kijken. Maar door de hond meer te laten bewegen, bouwt hij nog meer conditie op, en wil nog langer rennen. Voor dit soort honden is lichamelijke training zelden een remedie. Immers krijgt de hond steeds meer conditie en wordt het voor de baas vaak ondoenlijk om tegemoet te komen aan de behoeftes van de hond. Elke dag urenlang de hond uitlaten zal voor de meeste hondenbezitters iets te veel van het goede zijn. Een goede manier om deze honden moe te krijgen is om hen na te laten denken. Dat klinkt misschien wat gek, maar het klopt wel. Als u een geestelijke inspanning moet leveren, zult u zich daarna lekker moe voelen (uitzonderingen daargelaten) Dus: om de hond echt moe te krijgen moeten we hem laten nadenken. Daarvoor kan de "clicker" een geweldig hulpmiddel zijn. Door het gebruik van de clicker leert je de hond zelf nadenken. Het is wel van groot belang dat u eerst goed met de clicker leert te werken. De clicker methode is er natuurlijk niet alleen voor overactieve honden. Ook normaal actieve honden kunnen hiebij veel baat hebben. De clicker training wordt niet op elke hondenschool gegeven, dus u zult er even bij uw hondenschool naar moeten informeren. Er zijn veel mogelijkheden om met uw hond bezig te zijn. Een hondenschool kan hierbij een belangrijke rol spelen. Ga er eens kijken, er is er vast wel een bij u in de buurt. Hieronder een opsomming wat er zoal mogelijk is op de hondenschool:

Puppiecursus:

Voor de pup is het goed als hij op jonge leeftijd goed wordt gesocialiseerd. Voor u als eigenaar is het belangrijk dat u een leidraad krijgt om uw pup hondvriendelijk op te voeden. Met veel van uw vragen kunt u bij de honden school terecht. Op de leeftijd van 9 weken kunt u met uw pup naar de puppy klas. Hier leert u hoe u aandacht krijgt van de pup. Zonder aandacht kunt u uw pup echt niets leren! Tijdens de puppiecursus wordt er gewerkt aan het opbouwen van een goede relatie tussen de pup en de eigenaar. De pup leert dat u belangrijk voor hem bent, en niet allerlei andere dingen, zoals andere mensen en honden die om hem heen zijn. U bent voor hem het aller belangrijkste. De pup leert zich ook 'sociaal' te gedragen tussen andere mensen en honden. Soms wordt er in de puppie klas ook wel eens een bezoek gebracht aan b.v. een kinderboerderij of zorgboerderij, zodat ze ook kennis kunnen maken met andere dieren of kinderen. Juist in de eerste inprentingfase is het dus van belang om samen met de pup naar een puppie klas te gaan.

De jonge hond:

Na de puppieklas kun je ook naar de jongehonden klas. Hier leert de hond de basisprincipes van de training zoals: "zit", "af", "blijf", "volg" en "hier". Alles voor een kort moment en vooral het hierkomen moet voor de hond leuk zijn. Deze cursus wordt afgesloten met een diploma.

De volwassen hond:

Als de hond de basisprincipes goed beheerst, dan kan hij door naar de "A" cursus. Hier worden het "zit", "af" en "blijf" verder uitgebreid. Ook de volgoefeningen worden moeilijker. Daarnaast leert de hond het commando "vooruit". Na het examen mag men door naar "B" en "C" waarbij de oefeningen steeds wat moeilijker worden.

Gevorderden:

De hond kan inmiddels al goed kan luisteren. Als u het leuk vindt om met hem verder te trainen kan hij op GG1 daarna op GG2 en GG3. De examens zijn landelijk erkend en de hond verdiend dan ook een landelijk erkend diploma.

Flyball:

Is je hond helemaal bal-gek, en kan hij goed met andere honden overweg dan is flyball misschien iets voor hem. Flyball is in teamsport, een soort estafette. De hond moet over een aantal lage hindernissen springen, komt dan bij een bakje waar hij zijn poot op een plankje moet zetten. Dan vliegt de bal omhoog, de hond vangt de bal op en komt zo snel mogelijk terug over de hindernissen. Dan start de volgende hond, het team met de snelste tijd wint. Ook hiervoor geldt: de hond moet eerst zijn uitgegroeit.

Speuren:

Ook leuke hondensport is 'speuren'. Dat kan al als de hond nog jong is. Speuren wordt niet op elke hondenschool gegeven, dus u zult er even naar moeten informeren.

Behendigheid:
training-yma-15-4-06-106.png

Behendigheid is leuk om naar te kijken, maar nog leuker om zelf te doen met je hond. De hond wordt geleerd om een parcours van hindernissen te lopen in een vooraf vastgestelde volgorde. De hond leert klimmen over een schutting, springen over hindernissen, lopen over een wip, springen door een band, rennen door een tunnel, lopen over een katteloop (dat is het lopen over een dunne plank op een bepaalde hoogte) en het slalommen door een rij paaltjes. En dat in een zo snel mogelijke tijd met zo min mogelijk fouten.


shana_behendigheid2_2006.png
Doe dit nooit zonder professionele begeleiding. De hond kan vallen en ernstige blessures oplopen, of de oefening voor altijd blijven weigeren. Het is belangrijk dat de hond eerst volledig is uitgegroeid, omdat dit anders een te zware belasting is voor zijn gewrichten.
Dus pas na 20 maanden, bij grote reuen liefst nog iets langer.


Dit is maar een greep uit de mogelijkheden die er zijn om met uw hond bezig te zijn. Er is nog veel meer op gebied van hondensport. Zoals:

- Frisbeeën

- Breitelsport

- Doggy dance

- Schaapdrijven (ook voor de witte herder)

- Obedience


Informeer bij uw plaatselijke Kynologenclub (KC) of Martin Gaus school voor de mogelijkheden..
Doet u zelf een leuke hondensport, welke ik vergeten ben te noemen, dan hoor ik daar graag over.