Hondenfokkerij
Honden fokken wordt in Nederland vaak gezien als een "malafide" gebeuren, waarin het geld de belangrijkste drijfveer is.
Zo krijgt de naam "rashondenfokker" in Nederland een slecht imago. Is dat waar? Zijn er binnen Nederland echt slechte fokkers?
Ja, ten dele is dat zeker waar. De laatste jaren zien we vaker in de media hoe sommige fokkers omgaan met de gezondheid van hun "product".
En niet alleen de gezondheid van de hond is een issue.
Wat dacht u van z.g. "wurgcontracten". Koopovereenkomsten die de koper allerlei beperkingen opleggen wat betreft het gebruik van uw (eigen) hond, vaak om de z.g. concurrentie (b.v. dat u uw hond niet mag laten dekken) uit de weg te ruimen.
Vaak (eigenlijk meestal) zijn deze beperkende voorwaarden ook nog eens onwettig. Hoedt u voor deze fokkers! Trap er niet in!
Gelukkig zijn er ook voldoende fokkers die u eerlijk voorlichten over hun pups en u geen wurgcontracten laten tekenen.Pedigree dogs exposed is een film die in Groot-Brittannië en op de Nederlandse Televisie werd uitgezonden en heeft in Groot-Brittannië veel gevolgen gehad voor de rashonden-fokkerij. Het heeft gezorgd voor krachtige overheidsmaatregelen! In de uitzending werden veel mistoestanden met rashonden aan de kaak gesteld.Zelfs de uitzendingen van de "Crufts", de grootste hondenshow in Europa, werd na de BCC uitzending van "Pedigree Dogs Exposed" niet meer uitgezonden.
In de uitzending is ondermeer te zien hoe een keurmeester in een hondenshow op de Crufts laat zien hoe hij een keuze maakt tussen 2 duitse herders.
De ene Duitse herder loopt verschrikkelijk slecht vanwege een ver gevorderde HD (heupdysplacie). De andere hond loopt goed.
De keurmeester echter laat de "HD hond" winnen boven de goed lopende hond met het argument dat de slechte hond meer aan het rasbeeld voldoet dan de gezonde hond.
Wij zien dit als een bewijs hoe hondenshows, en vooral deze keurmeesters, een hondenras kapot kunnen maken. Het is een feit dat vele hondenfokkers hun hond laten dekken door de winnaars van de hondenshow. Dat levert immers veel puppiekopers (lees: geld) op.
Tegenwoordig is de Nederlandse Raad van Beheer bezig de keurmeesters daarop te wijzen. Een keurmeester mag in principe geen ongezonde hond voor laten gaan op een gezonde hond. Hopelijk wordt dit ook door de keurmeesters uitgevoerd. Maar toch………
Probeert u maar eens een Bichon Frise op een show voor te brengen zonder opgetutte vacht. U maakt geen schijn van kans!
Als u aan onze uitspraak twijfelt, bezoekt u maar eens een hondenshow!