Puppietijd

Eindelijk is de beslising dan genomen. We nemen een hond. De beslissing is gemakkelijk genomen en het kopen van de hond is slechts een kwestie van geld. Er zijn heel veel redenen waarom mensen besluiten een hond te nemen, zoals:

- Een hond geeft gezelschap,
- We hebben kinderen en het is leuk dat die met honden opgroeien,
- Dan moet ik elke dag de hond uitlaten, dat is goed voor mijn gezondheid,
- Dan voel ik mezelf veiliger op straat en in huis, (alhoewel, met een gezelschapshondje?).

En zo nog vele andere redenen.

Wat soms nog wel eens vergeten wordt, of door onkunde verkeerd wordt ingeschat, is de vraag of de nieuwe baasjes voldoende tijd kunnen vrijmaken voor de hond.
Over het algemeen weet men wel dat als je full-time werkt, je beter niet aan een hond kunt beginnen. Toch wordt de tijd die je moet investeren in je hond vaak te laag ingeschat.
Een hond is een sociaal dier, hij leeft in een roedel (dat is zijn/haar gezin), weet zijn plaats en kan daar gelukkig leven.
In principe geldt dit voor elke hond, al zal het type hond (het ras) een rol meespelen in deze. Belangrijk is dat jonge honden moeten worden gesocialiseerd, en daarvoor is veel tijd nodig. En dat is eigenlijk 24 uur per dag. Uiteraard slaapt de hond 's nachts, maar als er iets is, is de baas in elk geval beschikbaar. Ook als de hond volwassen is, blijft socialiseren van wezenlijk belang. Veranderende situaties, veranderde behoeftes van de hond of de geboorte van een kind maken dat socialisatie een doorlopende bezigheid blijft.

Je kunt de vraag stellen of een hond nooit alleen kan/mag zijn. Het antwoord daarop is: natuurlijk wel. Een mens is ook een sociaal dier en ook wij kunnen alleen zijn. Een hond zal dat echter wel moeten leren. Eerst met een paar minuten, daarna een kwartiertje en als hij/zij wat ouder is misschien een paar uur. Er zijn mensen die denken dat een puppie gemakkelijk elke dag 4 - 5 uur alleen kan zijn. Vaak nog in een bench, want anders maakt hij iets kapot.
Uiteraard kan dat. Het is dan wel de vraag of de hond een gelukkig leven zal hebben. Wat denkt u zelf? Vergelijk het eens met een baby: Zou u een baby, of een peuter, 4 a 5 uur per dag lang alleen laten in de box of in een afgesloten ruime? En dat 5 dagen per week? Zonder iemand erbij? Uiteraard kun je dat doen, maar er zal ongetwijfeld psychische schade worden toegebracht. Zo ook met de hond. Die 'psychische schade' zal zich uiten in ongewenst gedrag, zoals extreem druk gedrag, dingen kapot bijten, zichzelf kapot bijten, moeilijk luisteren etc.
Tegenwoordig hoor je steeds meer geluiden als "Ik heb een ADHD hond". Leuk bedacht, maar de oorzaak is vaak dat de hond te lang alleen is. De verveling slaat toe. Soms komen mensen met goede oplossingen als ze de hond een paar uur alleen moeten laten. Zo kun je bijvoorbeeld organiseren dat familie of buren de opvoeding op zich nemen als de eigenaars er niet zijn.
Bepaal dus altijd als eerste of je tijd genoeg hebt voor een hond. Vergelijk het maar eens met het hebben van kinderen.

Bezint eer ge begint!