Wetenswaardigheden
Literatuur
We proberen om (naar onze mening) zinvolle boeken of andere geschreven teksten onder uw aandacht te brengen.

verliefd.JPG
Titel: Verliefd op mevrouw de Wit

Auteur: Ton Verlind

Omschrijving: Dit boek beschrijft de lotgevallen van de Zwitserse Witte Herder Lumi, "Mevrouw de Wit"
Titel: Uit de schaduw in het Licht, De Witte Herder

Auteur: Ruut Tilstra

Omschrijving: Dit boek is een uitgebreide kennismaking voor mensen met hun eerste witte herder. Het is tevens een uitstekend naslagwerk voor de gevorderde 'kenner'.

Titel: Hondse Hoogstandjes

Auteur: Marcel Nijland

Omschrijving: Dit boek gaat in op vragen met betrekking tot bewegen en sport bij honden. Na een inleiding op de voortbeweging bij de hond wordt er ruim aandacht geschonken aan de ontwikkeling van de coordinatie bij pups, de training van uithoudingsvermogen, snelheid en de coaching van de sporthond.
ADHD hond
Titel: Alle honden hebben ADHD

Auteur: Kathy Hoopmann

Omschrijving:
Wat voor het gedrag van verschillende hondenrassen kenmerkend is, vind je terug bij kinderen met hyperactief en concentratiegestoord gedrag, weergegeven in de diagnose ADHD: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De vergelijkingen hebben betrekking op uiterlijk gedrag van mens en dier; over oorzaken wordt terecht niet gesproken. Het gedrag van kinderen met ADHD kenmerkt zich door het tekort aan aandacht die ze geven bij handelingen. Tevens is de concentratie van hun aandacht zwak en zijn ze overbeweeglijk en impulsief. Jonge en ongetrainde honden vertonen ook het impulsieve en het overactieve; bij hen is dat normaal, bij kinderen is het vaak een opvoedingsprobleem. De auteur is er goed in geslaagd met minimale tekst, maar vooral door de sprekende kleurenfoto's, gedragsovereenkomsten te tonen. Daardoor wekt ze begrip op voor ADHD-kinderen. De lezer krijgt zo een goed beeld van wat abstracte uiteenzettingen over het ADHD-gedrag aan verklaringen bieden. In dit boekje wordt het op beeldende wijze duidelijk gemaakt, een prima methode om kernsymptomen te leren onderscheiden en kennen. Het is speels en in zijn bedoeling duidelijk: begrip te wekken voor mens en dier.


Drs. H. Menkveld