Sneeuwjacht Slider Image example example example

Puppen
Welke pup krijgt u?

Voordat wij een reservering vastleggen, vragen wij veel informatie van de toekomstige eigenaars. Naast de adresgegevens vragen wij u onder andere:

  • Wat wilt u met de hond gaan doen? Specifieke hondensporten?, inzetten als hulphond? of andere dingen?
  • Wilt u een teef of een reu? Weet u welke verschillen er qua karakter zijn?
  • Wat zijn uw huiselijke omstandigheden? Heeft u plaats voor een hond?
  • Wat zijn uw gezinsomstandigheden? Heeft u (veel) kinderen? Hoe oud zijn die? Komen er veel mensen over de vloer? Of juist niet.
  • Wordt de hond speciaal voor een kind met ASS aangeschaft? Of komen er kinderen over de vloer met ASS of een andere stoornis?
  • Heeft u ervaring met het opvoeden van een hond?
  • Heeft u voldoende tijd voor een hond? Wat is uw dagbesteding?
  • En alles wat verder relevant is.

Deze vragen stellen we niet zomaar. Wij werken niet met pupkeuze's (1e, 2e 3e enz.) op volgorde van reservering. Vaak wordt de keuze aan de toekomstige eigenaars op die manier bepaald. Dat lijkt misschien wel ideaal, maar de kans dat iemand (of een gezin) geen optimale keuze maakt is groot.
Een belangrijk onderdeel van ons fokprogramma is het zg. "matchen" van de pup met hun toekomstige eigenaars. Als je mensen zelf de keuze laat doen, dan is de kans groot dat die keuze vaak op grond van
niet relevante zaken wordt gemaakt. Bijvoorbeeld op grond van het feit dat een pupje als eerste op de toekomstige eigenaar afstapt. Vaak wordt dat dan vertaald als: "Kijk, hij kiest mij uit". Leuk bedacht, maar niet waar! Het zou kunnen zijn dat dat pupje bij iedere bezoeker als eerste op de mensen afstapt. Misschien is dit wel een heel nieuwsgierig pupje. Misschien is hij wel een heel brutaal pupje. Punt is dat de nieuwe eigenaars dat niet weten, en dit gedrag verkeerd beoordelen.

We hebben meegemaakt dat mensen in de puppiekennel gingen mediteren om zodoende de juiste pup uit te kiezen. "Op het gevoel" is een populaire uitspraak, maar daar zitten wel wat nadelen aan. Als je een pup gaat bekijken, dan is dit een moment-opname. De ene keer is een pupje actief, de andere keer is hij slaperig, en weer een andere keer gaat hij als een gek tekeer.
Ook hebben we meegemaakt dat toekomstige eigenaars de keuze van de pup aan hun jonge kinderen wilden over laten. Het lijkt leuk, maar de kinderen kozen toen voornamelijk op grond van de kleur van het lintje wat zij om hadden (roze was favoriet bij meisjes), of op de meest zielige of kleinste pup uit het nest.

Yma observeert de pupjes 7 weken lang. Die observatie leidt tot een voorlopige inschatting van het toekomstige karakter. Of dit karakter ook daadwerkelijk gaat ontwikkelen is sterk afhankelijk van de antwoorden op bovengenoemde vragen. zie ook
"hoe fokken wij". Als we de match goed kunnen maken, heeft u de grootste kans op een hond die echt bij u past.