Wetenswaardigheden
Reddingshonden

Gibson van Zwieten: Reddingshond


Reddingshonden worden getraind op het vinden van zittende, liggende en hangende mensen, waar dan ook. Zo kan het voorkomen dat een hond in opleiding in het park liggende mensen vindt die helemaal niet gevonden willen worden. Bij het samenstellen van de Zwitserse Witte Herder DVD (van DogTime, KLIK HIER..) hebben zij dit nog overgehouden. Ze hadden iets van 32 uur gedraaid en er kan maar twee uur op zo’n dvd. Enjoy!training roosendaal 086
"Gibson is opgeleid tot reddingshond bij Reddingshonden Werkgroep Zeeland. RHWZ leidt honden en geleiders op tot inzetbare combinaties voor het opsporen van vermiste personen (zowel levend als dood) in binnen- en buitenland. Binnen het reddingswerk zijn er verschillende disciplines. De RHWZ leidt op voor vlakte, trailen, puin- en gebouwen en waterwerk. Vlakte betekent zoeken in open terrein, heide, bossen, weilanden, duinen enz. Trailen is een manier van zoeken, waarbij de hond aan een lange lijn op zoek gaat naar 1 specifieke geur. Puin- en gebouwen zoeken, is het zoeken naar vermiste personen in puin en gebouwen. Waterwerk is bij de RHWZ, het zoeken van drenkelingen. Gibson is opgeleid voor vlakte, puin- en gebouwen en voor waterwerk. Hij is inmiddels al regelmatig mee geweest op inzet en heeft zijn steentje mogen bijdragen tijdens verschillende zoekacties op de vlakte. Onderstaande foto's geven een impressie van de verschillende disciplines."

Hieronder 2 foto's waarbij Gibson laat zien dat iemand, hangend in de bomen, kan vinden.
Op de eerste foto zie je Gibson zijn beloning krijgen (bal aan een touw) nadat hij een hangend object (een slachtoffer noemen we in het reddingswerk een object) heeft gevonden. In dit geval hangt er een dummy, met hieraan de geur van "dood" vastgebonden. De tweede foto laat het moment van vinden van Gibson zien. De honden worden geleerd  zo dicht mogelijk naar het object toe te gaan, wat bij een hoog object dus resulteert in springen.

_MG_8813_MG_8812

De volgende 2 foto's zijn gemaakt tijdens een puintraining op het terrein van een sloopbedrijf. Fantastische locatie natuurlijk om zo natuurgetrouw mogelijk te kunnen trainen.


training roosendaal 065training roosendaal 086

Op de volgende foto's zie je Gibson tijdens een avondtraining wachten op mijn teken dat hij mag gaan zoeken. Dit heet binnen het reddingswerk "de aanzet". Zoals je  ziet kan hij niet wachten tot hij mag beginnen.

DSC01884

De volgende 2 foto's illustreren een combinatie van een zoekactie op de vlakte en gebouwen bij een fabriek. Gibson heeft geur opgepakt in één van de silo's op het terrein. 

DSC01893DSC01897

De volgende foto's is gemaakt tijdens een gebouwen training. Onder het kelderluik zat een object verstopt. Gibson liet zich niet foppen en gaf aan dat we het luik moesten optillen.

PZ_12084645_120846_1560993b

Op de laatste foto's zie je Gibson tijdens verschillende vakanties. Ondanks dat een reddingshond 24 uur per dag reddingshond is, en dus op elk moment van de dag zijn werk moet kunnen doen, blijft Gibson toch ook gewoon een onderdeel van ons gezin. Op de laatste foto poseert hij samen met zijn huisgenoot Diesel op een strand in Normandië.

gibson1gibson2
_MG_8762

Indien je meer informatie wilt over het reddingswerk of heb je interesse gekregen om dit zelf ook met je hond te gaan doen, of wil je gewoon weten wat Gibson en ik allemaal beleven bij de RHWZ? Neem dan eens een kijkje op de website van de RHWZ: www.rhwz.nl, of volg ons op twitter of facebook.